Gernik - peisaje rurale

DESPRE

SATUL GÂRNIC

Cel mai mare sat ceh din România, Gârnic este constituit în întregime din cehi. Tradițiile și obiceiurile locului au rămas încremenite în timp, locul fiind o adevărată comoară pentru cei care vor să cunoască meleagurile de la Dunăre.

Întoarcerea la origini îi face pe mulți tineri din Cehia să călătorească aici pentru a auzi limba străbunilor. Oaspeții sunt întâmpinați cu multă căldură de oamenii din zonă, mândri de identitatea lor și peisajul care le stă alături.

De altfel, te invităm să vizitezi și celelalte sate cehe din zonă, precum Sfânta Elena, vestitul Bigăr sau Șumița.

REZERVĂ

MORILE DE APĂ

DE PE RÂUL GRAMENSKA

Dimineața, cu merinde bune pregătite în bucătăria noastră, te poftim în drumeție spre vestitele Mori de apă de pe râul Gramenska. Au o vechime de peste 100 de ani. Sunt din generație în generație folosite de localnici, chiar și azi, la măcinarea porumbului sau grâului.

Morile de apă
Zonă forestieră - împrejurimi Pensiunea Gernik
Pensiunea Gârnic - împrejurimi

IZVORUL

RÂULUI GRAMENSKA

Lacul Ochiul Beiului - Gârnic și Împrejurimi

LACUL

OCHIUL BEI

Lacul Ochiul Beiului, carstic la origine este localizat în Parcul Național Cheile Nerei, în inima Munților Aninei. Lacul este renumit pentru apa de un albastru-verzui care în timpul iernii nu îngheață.

Tot locul este înțesat de basme și mituri locale, fauna din împrejurimi sporind imaginea fantastică a locului.

Lacul Ochiul Beiului
cascadele de pe Râul Moldovița

CASCADELE

DE PE RÂUL MOLDAVIȚA

Dar nu te opri aici, călătorule, deoarece Cascadele de pe pârâul Moldavița curg cu neastâmpăr, bucuroase să-și primească oaspeții. Iar pădurile de fag prin care treci, umbroase și tainice îți vor răsări în cale culmile Almăjului și Carpaților Transdunăreni.

Împrejurimi Gernic

CASCADA

BIGĂR

În anul 2013, “The World Geography” a alcătuit un top al celor mai spectaculoase  cascade din lume. Și ghici cine a ocupat locul fruntaș? Cascada Bigăr, bineînțeles!

Situată în județul Caraș-Severin aceasta este una dintre cele mai mari atracții din Parcul Național Cheile-Nerei. Căderea de apă este hipnotizantă, fiind unul dintre reperele turistice ale zonei spre care te îndrumăm cu drag să îl bifezi.

PARCUL NAȚIONAL PORȚILE DE FIER

împrejurimi Gernik

Dacă iubești apusurile, fii martor la adormirea soarelui pe o insulă de pe Dunăre, foarte cunoscută în zonă, și anume, Ostrovul Mare.

Situată în SV-ul județului Mehedinți, Ostrovul Mare are o istorie pe cât de veche, pe atât de spectaculoasă.

În urmă cu 700 de ani a fost ridicată cetatea Golubac sau Cetatea Porumbeilor pe malul drept al fluviului, în Serbia. Fiind construită pe locul unui sit roman, aceasta este o adevărată splendoare pentru oricine dorește să-i descopere tainele.

Dacă ești pasionat de istorie trebuie să descoperi neapărat vestigiile vechi de milenii ale romanilor. Venind la întretăierea Banatului cu Oltenia vei descoperi unul dintre drumurile principale folosite de romani după cucerirea Daciei. În situl arheologic găsit în zonă vei afla vestigiile Vilae Rusticae și ruinele castrelor romane.

Iar dacă tot veni vorba despre Dunăre, o excursie cu barca pe cel de-al doilea fluviu al Europei este ispita supremă. Descoperă una dintre cele mai sălbatice zone ale continentului, locul unde apa și stânca se luptă încă și azi pentru supremație.

Împrejurimi Gernik